
Iets meer dan een week nadat een panel van de Verenigde Naties een grimmig rapport had uitgebracht over het snelle tempo van de klimaatverandering, kondigde een van ‘s werelds meest invloedrijke wijnbedrijven, het in Californië gevestigde Jackson Family Wines, een tienjarenplan aan om de klimaatverandering en andere brede doelstellingen op het gebied van milieu en maatschappelijke verantwoordelijkheid nastreven. Het is een van de meest ambitieuze inspanningen ooit van een wijnproducent om het milieu te helpen.
Door een publieke verbintenis aan te gaan, ondersteund door educatieve outreach, wil het bedrijf andere wijnbedrijven inspireren om dit voorbeeld te volgen en meer klimaatvriendelijke en duurzame praktijken toe te passen. “We noemen het het decennium van actie”, zei Rick Tigner, CEO van Jackson Family Wines, en merkte op dat het bedrijf een team van 100 medewerkers had en dat externe belanghebbenden specifieke, meetbare doelen ontwikkelden. “Als we het goede voorbeeld kunnen geven en andere wijnhuizen ertoe kunnen brengen om deel te nemen aan dit gesprek en samen te werken, zal dit decennium van actie een goede start maken.”
De vier belangrijkste gebieden die worden behandeld in het programma “Rooted for Good: Roadmap to 2030”, dat voortbouwt op meer dan een dozijn jaar eerdere duurzaamheidswerkzaamheden bij het bedrijf, zijn de uitstoot van broeikasgassen, landbehoud en bodemgezondheid, waterbeheer en diversiteit , gelijkheid en inclusie.
Een van de meest gedurfde toezeggingen van Jackson Family is het plan om zijn CO2-voetafdruk tegen 2030 met 50 procent te verminderen zonder CO2-compensaties aan te schaffen en tegen 2050 “klimaatpositief” te worden – wat betekent dat het niet alleen een netto nul-emissie van broeikasgassen zal bereiken, maar ook zal helpen bij het verwijderen van koolstof dioxide uit de atmosfeer. Die inspanning gaat hand in hand met een plan om alle wijngaarden van het landgoed om te zetten in regeneratieve landbouw, een vorm van landbouw die de bodemgezondheid verbetert en het land helpt meer koolstofdioxide op te slaan.
Hoewel een rapport van 9 augustus van het Intergouvernementeel Panel over klimaatverandering van de VN concludeerde dat een warmere toekomst onvermijdelijk is, met een waarschijnlijke temperatuurstijging van ongeveer 1,5 ° C in de komende twee decennia, zei het dat er nog een korte termijn is om te voorkomen dat de ergste effecten. Agrarische bedrijven kunnen daar een sleutelrol spelen, merkte Katie Jackson, senior vice-president van maatschappelijk verantwoord ondernemen op: “Als we in staat zijn meer koolstof in onze gronden vast te leggen, kunnen we mogelijk een positieve invloed hebben op de klimaatverandering.”
Met 40 high-end wijnmakerijen verspreid over vijf belangrijke regio’s in Californië, Oregon, Frankrijk, Italië, Australië, Chili en Zuid-Afrika, gelooft Jackson Family dat haar inspanningen het vermogen hebben om beleid en praktijken wereldwijd te veranderen. Vice-president duurzaamheid Julien Gervreau zei dat ze “onze vooruitgang en onze successen maar ook onze mislukkingen zullen delen” in de geest van transparantie om “proberen vooruitgang te boeken voor de hele industrie en echt voor de landbouw als geheel.”
Jackson Family Wines werkt al aan projecten op het gebied van duurzaamheid en klimaatverandering via publiek-private partnerschappen; samenwerking met haar leveranciers, andere wijnhuizen, telers en regionale wijnorganisaties; en onderzoek met universiteiten en particuliere bedrijven. In 2019 bundelde de familie de krachten met het in Spanje gevestigde Familia Torres om International Wineries for Climate Action (IWCA) op te richten om wijnbedrijven samen te brengen om te werken aan het koolstofarm maken van de wijnindustrie. Tot dusver hebben zij en acht anderen zich ertoe verbonden om tegen 2050 een netto koolstof-nulstatus te bereiken, inclusief directe emissies van hun eigen eigendommen, indirecte emissies van ingekochte energie en indirecte emissies van andere delen van de toeleveringsketen, zoals verpakking en transport.
Nu, als onderdeel van Rooted for Good, voegt Jackson Family een educatief onderdeel toe dat openstaat voor de wijnhandel. Dit jaar zal het een reeks virtuele seminars houden die wetenschappers, duurzaamheidsexperts, leveranciers en anderen samenbrengen om koolstofreductie, waterbeheer, regeneratieve landbouw, sociale verantwoordelijkheid en het effect van duurzame praktijken op de wijnkwaliteit te bespreken.
Om u te registreren voor de gratis lessen Rooted for Good: Fostering a Sustainable Future for the Wine Industry, Registreer hier.
Rooted for Good bouwt voort op een duurzaamheidsbenchmarkprogramma dat Jackson Family in 2008 startte, legde Jackson uit, dat vervolgens werd geformaliseerd in een rapport uit 2015 waarin de duurzaamheidsdoelstellingen voor de komende vijf jaar werden uiteengezet.
Sinds 2015 heeft het bedrijf de uitstoot met ongeveer 17,5 procent verminderd, voornamelijk door te investeren in hernieuwbare energie ter plaatse, zei Gervreau, waardoor het de grootste generator van zonne-energie in de Amerikaanse wijnindustrie is, met 23.000 zonnepanelen op zijn wijnmakerijen in Californië en Oregon. Ook de overstap naar lichtgewicht glas en het stimuleren van het gebruik van elektrische voertuigen door het voorzien van laadstations op de werkplek hebben geholpen.

Om meer dramatische doelstellingen voor koolstofreductie te bereiken, zal Jackson Family doorgaan met het toevoegen van zonnepanelen op het terrein bij wijnmakerijen en een windturbine op utiliteitsschaal bouwen in Monterey die meer elektriciteit zal opwekken dan ze momenteel nodig hebben, zodat ze een extra bijdrage kunnen leveren aan de rooster. Het bedrijf is ook van plan de uitstoot van zijn eigen voertuigen en landbouwmachines, zoals door het gebruik van elektrische tractoren, en van de transportbedrijven waarmee het werkt, te verminderen. Het zal geen CO2-compensatie kopen – een manier om de eigen uitstoot te compenseren door iemand anders te betalen om de uitstoot elders te verminderen, zoals door land te herbebossen of projecten voor schone energie in ontwikkelingslanden te financieren. Gervreau legde uit: “We denken niet dat je je hier zomaar uit kunt kopen.”
Overschakelen naar regeneratieve landbouw kan het bedrijf uiteindelijk helpen om van koolstofneutraal naar ‘klimaatpositief’ te gaan, zei Gervreau. De landbouwmethode is gericht op het verminderen of elimineren van grondbewerking – het omdraaien van de grond voor onkruidbestrijding, beluchting en andere doeleinden – en omvat praktijken zoals het toevoegen van koolstofrijke compost aan de grond, het planten van diverse bodembedekkers in de wijngaarden en het gebruik van vee zoals schapen om onkruid tussen de wijnstokken te bestrijden en te voorkomen dat de grond wordt verdicht met zware landbouwmachines. Het bedrijf werkt nauw samen met de wetenschappelijke gemeenschap om de impact op de gezondheid van de bodem en koolstofvastlegging te begrijpen, zei Gervreau, en heeft vroege veelbelovende resultaten gezien bij het verminderen van erosie, het vergroten van het waterhoudend vermogen en het verbeteren van de plantenvoeding.
Al die dingen “zullen onze wijnstokken veerkrachtiger maken in het licht van klimaatverandering”, voegde Jackson eraan toe, die zei dat een team ook kijkt naar het effect op de wijnkwaliteit in de loop van de tijd, door regeneratief gekweekte wijngaardpercelen te vergelijken met aangrenzende controlepercelen. Ze gelooft dat de wijnkwaliteit zal verbeteren met alle aandacht voor detail die regeneratieve landbouw vereist.
Lees meer over Jackson Family Wines en zijn inspanningen op het gebied van duurzaamheid:
• Voortbouwen op een erfenis: Barbara Banke, voorzitter van Jackson Family Wines, winnaar van de Distinguished Service Award
• Portfolio van Jackson Family Wines
• Vinexpo’s Symposium, gericht op klimaatverandering, maakte grote indruk
Watergebruik is een grote focus geweest voor Jackson Family, aangezien Californië worstelt met jarenlange terugkerende droogtes, die naar verwachting alleen maar erger zullen worden door de klimaatverandering. “We hebben de hoeveelheid water die we nodig hebben om één fles wijn in onze faciliteiten te maken met ongeveer 43 procent verminderd”, zegt Jackson. Het bedrijf zal doorgaan met het uitbreiden van succesvolle projecten zoals het recyclen van water dat wordt gebruikt om vaten te wassen, het opvangen van regenwater voor gebruik, het in realtime monitoren van het watergebruik om verspilling te voorkomen en het gebruik van nieuwe precisie-irrigatietechnologieën in de wijngaarden.
Maar Jackson merkte op dat het bedrijf ook naar het grotere geheel kijkt: hoe stroomgebieden rond hun wijngaarden te beschermen (door middel van partnerschappen met de National Marine Fisheries Service en het California Department of Fish and Wildlife) en hoe ze kunnen helpen grondwaterlagen op te laden als ze meer dan genoeg water voor eigen gebruik (door onderzoek met de University of California in Davis).
Een belangrijk, maar vaak over het hoofd gezien onderdeel van duurzaamheid is het creëren van een betere omgeving voor werknemers en een sterke gemeenschap. Om de diversiteit, rechtvaardigheid en inclusie in het bedrijf te verbeteren, heeft Jackson Family een stuurgroep en een ondernemingsraad opgericht om haar beleid te herzien en breidt het de werving, beurzen, mentorschappen en loopbaanontwikkelingsprogramma’s uit.
Opvoeder Elaine Chukan Brown, die de seminarreeks zal leiden, merkte op dat het bedrijf al grote vooruitgang heeft geboekt op het gebied van gendergelijkheid; in de staat Californië, ontdekte ze, is ongeveer 10 tot 14 procent van de wijnmakers in het algemeen vrouw, terwijl binnen Jackson Family 61 procent van de wijnmakers vrouw is. Vrouwen bekleden ook 50 procent van de leidinggevende posities op afdelingen en op directeursniveau, 53 procent van de senior managementfuncties en 54 procent van de verkoopfuncties.
Enkele van de nieuwe doelen van Tigner zijn om meer Latinx-mensen, die een groot deel van het wijnpersoneel uitmaken, in het management te brengen en om meer te doen aan historisch zwarte hogescholen en niet alleen zwaar te werven uit de wijnprogramma’s van de Californische universiteit. Hij merkte ook op dat het bedrijf zijn beleid inzake ziekte- en gezinsverlof herziet om zich meer op welzijn te concentreren: “Ik ben nu groot in geestelijke gezondheid, omdat tijdens COVID en de pandemie veel mensen problemen hebben gehad.”
Op al deze fronten deed Tigner een beroep op andere wijnmakerijen om met hen samen te werken: “Het is de veelheid van ons die met leveranciers praat die dingen voor elkaar krijgt.”
creditSource link