Matige consumptie van wijn, kaas en koffie gekoppeld aan gezondere harten

Al tientallen jaren hebben wetenschappelijke studies bewijs gevonden dat wijn, kaas en koffie allemaal gezondheidsvoordelen kunnen bieden voor je hart, mits met mate geconsumeerd. Onlangs hebben sommige onderzoekers zich afgevraagd of deze voordelen overdreven zijn. Maar in een nieuwe diepgaande wetenschappelijke beoordeling van recent onderzoek door een team van de Italiaanse universiteit van Napels Federico II werd gekeken naar hoe lage tot matige consumptie van deze drie voedingsproducten hart- en vaatziekten beïnvloeden, en de bevindingen blijven matige consumptie ondersteunen.

Het literatuuronderzoek, geleid door Dr. Gabriele Riccardi, hoogleraar endocrinologie en metabole ziekten aan de Universiteit van Napels Federico II, en gepubliceerd door de European Society of Cardiology, analyseerde meerdere onderzoeken naar de associatie tussen voedingsgroepen en incidenties van hart- en vaatziekten. Riccardi gebruikte de elektronische database PubMed, samen met cohortstudies zoals de grootschalige Prevención con Dieta Mediterránea-studie, om gegevens te verzamelen.

Hoewel Riccardi’s uitgebreide voedingsbeoordeling de voordelen en risico’s van het consumeren van verschillende hoeveelheden vlees, eieren, vis, noten, peulvruchten, ontbijtgranen, chocolade en meer behandelde, waren de resultaten voor wijn, kaas en koffie vooral opmerkelijk.

Voor kaas merkt Riccardi op dat een meta-analyse van onderzoeken uit 2020 een vermindering van 18 procent in de incidentie van een hartinfarct (hartaanval) aantoonde bij proefpersonen die gewoonlijk kaas consumeerden, terwijl een meta-analyse uit 2017 een afname van 17 procent meldde in de incidentie van kaas. hart- en vaatziekten voor hoge versus lage consumptiegroepen van gefermenteerde zuivelproducten (kaas, yoghurt, enz.). Twee meta-analyses, die specifiek keken naar de hoeveelheid kaas die werd geconsumeerd, rapporteerden een gemiddelde vermindering van coronaire hartziekten met 12 procent voor degenen die 50 gram kaas per dag consumeerden.

Riccardi ontdekte ook dat de consumptie van drie kopjes koffie per dag geassocieerd is met een vermindering van 10 tot 16 procent van het risico op hart-en vaatziekten en sterfte. Maar de dosis-responsanalyse geeft aan dat de beschermende associatie verdwijnt bij consumptie hoger dan vijf kopjes per dag.

Hoe zit het met matige wijnconsumptie? Riccardi’s review toonde aan dat twee glazen wijn per dag geassocieerd is met een maximale risicovermindering van 32 procent op hart- en vaatziekten, in vergelijking met mensen die geen alcohol drinken, maar alles hoger dan dat verhoogt het risico. Hij ontdekte ook dat matige bierconsumptie (één blikje per dag) geassocieerd is met een 20 procent lager risico op hart- en vaatziekten, vergeleken met geheelonthouders.

Riccardi gelooft dat alcohol een vaatverwijdend effect heeft waardoor meer bloed de perifere weefsels kan bereiken. “Als gevolg van de verhoogde bloedstroom bereikt een grotere hoeveelheid insuline de spiercellen, waardoor het gebruik van glucose toeneemt en de concentratie in het bloed afneemt,” vertelde Riccardi. Wijn Toeschouwer. “Bovendien vermindert matig alcoholgebruik de fibrinogeenspiegels en stollingsfactoren, evenals ontstekingsmarkers, waardoor het risico op cardiovasculaire gebeurtenissen wordt verminderd.”

Riccardi moedigt een matige consumptie van volle rode wijnen aan omdat deze het meeste polyfenolen bevatten en significante ontstekingsremmende effecten hebben die kunnen bijdragen aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Hij voegt eraan toe dat polyfenolen in één of twee glazen wijn misschien te klein zijn om een ​​gunstig effect te hebben, dus het met mate consumeren van andere polyfenolrijke voedingsmiddelen zoals chocolade, koffie, thee of tomaten kan een grotere impact hebben op de gezondheid.

Riccardi is ervan overtuigd dat nieuwe methodologieën leiden tot nauwkeurigere en objectievere evaluaties van onze voedingsgewoonten, maar geeft toe dat de gerandomiseerde klinische onderzoeken die in deze review worden gebruikt, niet altijd tot consistente resultaten kunnen leiden, aangezien er zo weinig van zijn. Maar hij was verrast om te zien dat de relatie tussen matige alcoholconsumptie en hart- en vaatziekten consistent was tussen onderzoeken die in verschillende landen werden uitgevoerd bij mensen van verschillende etniciteiten en met verschillende voedingsgewoonten.

“Een goed glas wijn is de natuurlijke aanvulling van een maaltijd die gastronomisch genot en gezondheid koppelt”, zegt Riccardi. “Vele eeuwen menselijke ervaring hebben ons geleerd dat de levensduur en kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen worden verbeterd door wat we eten en wat we drinken.”


Meer weten over hoe wijn een onderdeel kan zijn van een gezonde levensstijl? Meld je aan voor Wijn Toeschouwer‘s gratis Wine & Healthy Living e-mailnieuwsbrief en ontvang om de week het laatste gezondheidsnieuws, feel-good recepten, wellnesstips en meer rechtstreeks in je inbox!

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Ddonnerie-etterbeek
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart