Bosbranden verbranden wijnhuizen en wijngaarden in de Provence

Een verwoestende bosbrand heeft delen van de Var-regio in de Provence overspoeld, waardoor wijnbouwers enkele dagen voor de oogst van 2021 bezwijken van het verlies van gebouwen, uitrusting en druiven. “Het is geweest annus horribilis voor Franse wijnbouwers. We hebben vorst gehad, we hebben hagel gehad en nu bosbranden”, vertelde Eric Pastorino, voorzitter van de regionale handelsgroep Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence (CIVP), aan Wijn Toeschouwer.

De omvang van de schade is nog niet bekend en het vuur blijft in sommige gebieden branden, hoewel de verspreiding is gestopt. Slechts enkele wijnbouwers hebben kunnen terugkeren. Autoriteiten schatten dat tot nu toe meer dan 19.800 hectare is afgebrand, inclusief wijngaarden, steden en 17.500 hectare beschermd bos in het natuurreservaat Plaine des Maures. Twee mensen zijn dood bevestigd. In het meest kritieke stadium waren 1.200 brandweerlieden bezig met het bestrijden van de brand. Duizenden mensen werden geëvacueerd uit huizen, hotels en campings.

De wereldwijde impact op de appellatie Côtes de Provence, bekend om zijn roséwijnen, moet beperkt blijven. De regio bevat 49.400 hectare wijnstokken.

Brice Aymard, CIVP-directeur, vertelde: Wijn Toeschouwer dat misschien 5 procent van de benaming was beïnvloed. Maar voor degenen in de brandzone was het verschrikkelijk. Vooral de schade aan het fruit aan de vooravond van de oogst is schrijnend. “Je hebt druiven die ofwel verschrompeld zijn door de hitte of besproeid zijn met brandvertragers, of ze staan ​​aan het einde van de wijngaardrij, dus ze zijn verbrand”, zei Aymard. “Maar de druiven in het midden van de percelen zijn prima en die kunnen geoogst worden.” Er is ook bezorgdheid over rookgeur, hoewel het onduidelijk is aan hoeveel rookdruiven werden blootgesteld en voor hoe lang.

Tragisch genoeg lijken een paar landgoederen alles te hebben verloren, zei Pastorino. “Hun kelders brandden af, hun huis brandde, hun apparatuur brandde – alles. We schatten dat een tiental landgoederen ernstige schade hebben opgelopen. Vooral die in het natuurgebied werden zwaar getroffen.” Het bos is een vitale enclave van biodiversiteit in de regio, maar in dit geval heeft het ook de weg van het vuur aangewakkerd.

“De helft van het natuurreservaat Plain des Maures is verwoest”, zegt Concha Agero, adjunct-directeur van het Franse Bureau voor Biodiversiteit.

Sommige wijngaarden grenzen aan het bos. Twee decennia geleden, na weer een bosbrand, drongen wijnboeren aan op het aanleggen van brandgangen, maar stuitten ze op tegenstand van ecologen die de bossen beschermden, bezorgd over verdere veranderingen aan het land en met gevolgen voor Hermann-schildpadden, een bedreigde diersoort. “We zouden heel graag brandonderbrekingen hebben. Het is een oud systeem dat heeft bewezen dat het werkt”, zegt Pastorino. “Het functioneert goed. Het stopt het vuur niet, maar het vertraagt ​​het.”

De eigenaren van Vignobles Chevron Villette hebben wijngaardpercelen omgeven door het natuurreservaatbos. Die wijngaarden werden zwaar getroffen door het vuur, zeggen ze, hoewel de omvang onduidelijk is. Gelukkig hebben ze percelen in andere gebieden die ongedeerd blijven en hun gebouwen zijn prima.

De eigenaren van Domaine Mirabeau zijn niet in staat geweest om terug te keren, maar een werknemer die brandweerlieden hielp, stuurde hen foto’s waarop te zien was dat enkele bijgebouwen en wijnranken waren afgebrand, maar hun huis en wijnmakerij stonden er nog.

Ambtenaren geloven dat de brand op 16 augustus begon met een weggegooide sigarettenpeuk bij een stopplaats op de snelweg in de buurt van Gonfaron, dicht bij het natuurreservaat. Vijf dagen later werd een man gearresteerd omdat hij probeerde een nieuwe bosbrand te stichten langs een weg in het Massif des Maures-gebied met behulp van een verlichte boomstam; voorbijgangers wisten het vuur te blussen. In dit stadium geloven onderzoekers niet dat het incident verband houdt met de grotere brand.

Een droge zomer in combinatie met extreme hitte en sterke Mistral-winden maakten de regio bijzonder kwetsbaar. Onlangs zijn er ook branden uitgebroken in de regio Beaumes-de-Venise in de Provence en de regio Aude.

Vanaf vandaag breidt de Var-brand zich niet meer uit; volgens de brandweer van Var is het echter niet onder controle. Vierhonderd brandweerlieden blijven de vlammen bestrijden vanuit de lucht en op de grond. Een sterke Mistralwind zou ervoor kunnen zorgen dat het weer opstijgt.

Geëvacueerde wijnboeren zijn er nog niet in geslaagd de volledige omvang van de schade te berekenen: verkoolde tractoren, kelders die in de as werden gelegd, het potentieel voor rookgeur. “We kunnen de landgoederen niet bereiken, dus het is ingewikkeld om te beheren”, zegt Pastorino, die ook voorzitter is van de Gonfaron-wijncoöperatie, met 150 telers en 1.500 hectare wijnstokken. Binnen hun coöperatie is 99 hectare Côtes de Provence AOC-wijnstokken verbrand, sommige volledig, sommige gedeeltelijk.

De Var wildvuur volgt op twee jaargangen gehinderd door vorst. In april 2020 daalden de temperaturen in het binnenland in de Provence tot onder de 16° F, waarbij sommige percelen 80 procent oogstverlies leden. Maar net als de Var-brand was de impact gelokaliseerd, waardoor de wijnboeren optimistisch zijn over de opbrengst van 2021.

“De opbrengst zal dit jaar vergelijkbaar zijn met vorig jaar”, voorspelde Pastorino. “We beginnen deze week met oogsten. We hopen nog op leuke verrassingen.”


Blijf op de hoogte van belangrijke wijnverhalen met Wine Spectator’s gratis Breaking News-waarschuwingen.

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Ddonnerie-etterbeek
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart