Ga met je darmen: een flavonoïde-rijk dieet gekoppeld aan een lagere bloeddruk

Wat zegt je gevoel over je hart? Volgens nieuw onderzoek ontdekten voedingswetenschappers dat de biljoenen microben die in ons spijsverteringskanaal leven, gezamenlijk bekend als het darmmicrobioom, gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor het verband tussen matige wijnconsumptie en een lagere bloeddruk.

Hoewel eerdere studies de voordelen van een meer divers darmmicrobioom hebben aangetoond, is dit de eerste studie die onderzoekt hoe de darmmicrobiota een verband kan leggen tussen een lagere bloeddruk en het eten en drinken van flavonoïdenrijk voedsel zoals bessen en rode wijn.

Het onderzoek, vorige week gepubliceerd in Hypertensie, een tijdschrift van de American Heart Association, verzamelde gegevens van het PopGen-cohort uit Noord-Duitsland, waaronder meer dan 1.000 deelnemers van 25 tot 82 jaar. Onderzoeksteams van Queen’s University Belfast (QUB) en Kiel University in Duitsland voerden vervolgonderzoeken uit, waarbij gedetailleerde vragenlijsten over de voeding van deelnemers, het verzamelen van fecaal bacterieel DNA via ontlastingsmonsters en het driemaal per sessie meten van de systolische en diastolische bloeddruk met digitale monitoren.

Wetenschappers hebben herhaaldelijk verbanden gevonden tussen de polyfenolen in plantaardig voedsel en wijnen en een betere cardiovasculaire gezondheid. Maar een belangrijke vraag is hoe het lichaam deze stoffen metaboliseert. Recente studies hebben een verband gevonden tussen de darmmicrobiota, de micro-organismen in het menselijke spijsverteringskanaal en hart- en vaatziekten. En een eerdere analyse van gegevens van hetzelfde PopGen-cohort wees uit dat tot 18,5 procent van het verband tussen de gebruikelijke consumptie van flavonoïde-rijk voedsel en buikvet kan worden verklaard door microbiële diversiteit en overvloed aan nuttige maagbacteriën zoals lactobacillus, ruminococcaceae en oscillibacter .

Voor deze studie richtten de onderzoekers zich op zes verschillende subklassen van flavonoïden: flavanonen, anthocyanines, flavan-3-olen (flavanolen), flavonolen, flavonen en polymere flavonoïden. Dit zijn allemaal organische verbindingen die in planten voorkomen. Volgens Dr. Aedín Cassidy, hoofdauteur en professor aan de QUB School of Biological Sciences, suggereren studies dat de belangrijkste subklassen die geassocieerd worden met cardiovasculaire voordelen de anthocyanines (bessen en zwarte bessen), flavanolen (donkere chocolade, thee, appels en rode wijn) en flavonolen (uien, thee, druiven en rode wijn).

De onderzoekers ontdekten dat een grotere consumptie van flavanolen geassocieerd was met een lagere systolische bloeddruk, terwijl een grotere consumptie van flavonolen en flavonen geassocieerd was met een lagere polsdruk. Een grotere consumptie van bessen en rode wijn was ook gekoppeld aan een meer divers darmmicrobioom.

“We waren verbaasd over hoe belangrijk het microbioom was,” vertelde Dr. Cassidy Wijn Toeschouwer via e-mail. “In tegenstelling tot veel andere voedselbestanddelen, worden de flavonoïden voornamelijk in de darm gemetaboliseerd, wat suggereert dat het darmmicrobioom belangrijker kan zijn bij het verbeteren van hun biologische activiteit dan voor andere dingen die we eten. Tot 15,2 procent van de associatie tussen flavonoïde-rijk voedsel en systolische bloeddruk kan worden verklaard door de diversiteit in het darmmicrobioom van de deelnemers.” Ze voegt eraan toe dat het drinken van 250 ml rode wijn per week, ongeveer twee glazen, gepaard ging met een gemiddeld 3,7 mm Hg lagere systolische bloeddruk, waarvan 15 procent kon worden verklaard door het darmmicrobioom.

Hoe verklaart de darm de voordelen voor het hart? De onderzoekers keken naar de consumptie van flavonoïden en de diversiteit en abundantie van darmbacteriën, die direct verband houden, en beoordeelden vervolgens de relatie tussen deze microbiële factoren en bloeddruk. Ze presenteerden de resultaten als een percentage: de associatie tussen flavonoïde-inname en bloeddruk gemedieerd door het microbioom, tot de totale associatie tussen flavonoïde-inname en het microbioom op bloeddruk. Dr. Cassidy’s 15,2 procent cijfer kan worden verklaard door een combinatie van microbioomdiversiteit en een hogere relatieve abundantie van ruminococcaceae.

“De darmmicrobiota is zeer variabel tussen individuen, en er zijn verschillen gemeld in de darmmicrobiële samenstelling tussen mensen met en zonder hart- en vaatziekten,” zei Cassidy. “Hogere microbioomdiversiteit was geassocieerd met een lagere systolische bloeddruk.”

De auteurs voegen eraan toe dat een beter begrip van de mechanismen die ten grondslag liggen aan de associaties tussen voeding en bloeddruk, een effectievere en preciezere voedingsbenadering voor de preventie van hypertensie mogelijk zal maken.

Hoewel de bevindingen veelbelovend zijn voor wijnliefhebbers, suggereert Dr. Cassidy dat de wetenschappelijke gemeenschap klinische proeven nodig heeft om het verband tussen diverse darmmicrobiota, polyfenolrijke diëten en een lager risico op hart- en vaatziekten te bevestigen. Proeven kunnen een oorzaak-en-gevolg verklaring onthullen in plaats van een associatie.

“Ons darmmicrobioom speelt een sleutelrol bij het metaboliseren van flavonoïden om hun cardioprotectieve effecten te versterken”, zegt Dr. Cassidy. “Deze studie levert bewijs dat suggereert dat deze bloeddrukverlagende effecten haalbaar zijn met eenvoudige veranderingen in de dagelijkse voeding.”

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Ddonnerie-etterbeek
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0