Studie vindt dat het drinken van wat alcohol mensen met hart- en vaatziekten kan helpen

Medisch onderzoek heeft herhaaldelijk verbanden gevonden tussen matige alcoholconsumptie en een lager risico op hart- en vaatziekten, waaronder hartaanvallen, beroertes en hartklepproblemen. Maar artsen adviseren patiënten met hart- en vaatziekten ook al lang om niet te drinken. Recent onderzoek suggereert dat matige consumptie van alcohol, inclusief wijn, gunstig zou kunnen zijn bij het verminderen van het risico op een hartaanval, beroerte en hartfalen bij mensen met hart- en vaatziekten.

In de studie verzamelden onderzoekers van University College London, University of Cambridge en University of Sydney gegevens uit meerdere bronnen, waaronder de UK Biobank Study, een biomedische database met gedetailleerde gezondheidsinformatie van meer dan 500.000 deelnemers in het VK. Ze publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift BMC Geneeskunde.

“Het is van groot belang om te begrijpen hoe alcoholconsumptie verband houdt met cardiovasculaire morbiditeit [cardiovascular disease] patiënten”, schrijven de auteurs. “Deze populatie loopt een hoog risico op terugkerende cardiovasculaire gebeurtenissen, die de kwaliteit van leven van de patiënt aanzienlijk kunnen aantasten.”

Onderzoekers beoordeelden gegevens over alcoholconsumptieniveaus bij bijna 50.000 deelnemers die eerder een hartaanval, beroerte of angina hadden gehad (ernstige pijn op de borst). Vervolgens keken ze naar de daaropvolgende gevallen van cardiovasculaire gebeurtenissen in de komende acht jaar. De resultaten laten zien dat deelnemers die tot 15 gram alcohol per dag consumeerden (ongeveer één glas wijn), of maximaal 105 gram per week, de laagste kans hadden op overlijden en daaropvolgend hartfalen, aanval of beroerte. Van de onderzochte deelnemers hadden degenen die een matige hoeveelheid alcohol consumeerden tot 50 procent minder kans op een terugkerende cardiovasculaire gebeurtenis dan degenen die helemaal niet dronken.

De gegevens maakten geen onderscheid tussen soorten alcohol. En de auteurs merken op dat ze beperkte gegevens hadden en dat langdurige klinische onderzoeken nodig zijn om te bevestigen dat hun bevindingen nodig zijn. Maar ze hebben goede hoop dat hun onderzoek een stap in de goede richting is.

Hun belangrijkste afhaalpunt, schrijven ze, is dat patiënten niet hoeven te stoppen met drinken in het algemeen, maar voorzichtig moeten zijn met hun inname. “Onze bevindingen suggereren dat mensen met hart- en vaatziekten misschien niet hoeven te stoppen met drinken om extra hartaanvallen, beroertes of angina te voorkomen”, zei hoofdauteur Chengyi Ding in een verklaring. “Maar dat ze misschien willen overwegen om hun wekelijkse alcoholinname te verlagen.”


Meer weten over hoe wijn een onderdeel kan zijn van een gezonde levensstijl? Meld je aan voor Wijn Toeschouwer‘s gratis Wine & Healthy Living e-mailnieuwsbrief en ontvang om de week het laatste gezondheidsnieuws, feel-good recepten, wellnesstips en meer rechtstreeks in je inbox!

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Ddonnerie-etterbeek
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0